Home Zlatan nyheter Zlatan: ”Kommer alltid att vara samma person”

Zlatan: ”Kommer alltid att vara samma person”

643
0
Zlatan:
FOTO: BILDBYRÅN

I en lång intervju med UEFA går Zlatan Ibrahimovic karriären och berättar om dåtid, nutid och framtid.
– Oavsett vad som händer med mig kommer jag alltid att vara samma person, säger han.

Zlatan Ibrahimovic, 40, har sakta men säkert kommit tillbaka till fotbollsplanen efter sina hälseneproblem som höll honom borta från spel i nästan två månader. Anfallaren befinner sig för närvarande på Sveriges landslagssamling och laddar inför mötet med Polen i den avgörande playoff-finalen inför VM i Qatar senare i år.

I en intervju med UEFA berättar Ibrahimovic om hur hans start på fotbollskarriären var.

– Jag växte upp i Malmö i ett litet område som heter Rosengård, där bodde jag tills jag var 17. Jag var väldigt aktiv när jag var yngre. Folk kallar det för ett ”ghetto” men för mig var det ett paradis då jag hade allt jag ville ha. Jag hade vänner och var lycklig. Vi hade en fotboll och det gör folk glada. Det var billigt att spela fotboll, nästan gratis, man behövde endast ett par skor. Det går till och med att spela utan. Det var här det började och jag blev bara bättre och bättre.

Zlatan: "Kommer alltid att vara samma person"
Zlatan Ibrahimovic efter en bortamatch mot Halmstads BK i september 1999. FOTO: BILDBYRÅN

Zlatan berättar även om hur mycket blev lättare när han fick sitt första kontrakt.

– När jag fick mitt första kontrakt [med Malmö FF] började jag plötsligt tjäna pengar på det jag älskade att göra. Pengar gjorde mig inte glad men det gjorde det enklare för mig. I början gick jag långa sträckor eller snodde jag en cykel, det är inte OK men vi alla gör dumheter. När jag fick ett kontrakt kunde jag skaffa körkort och en bil.

Vidare berättar anfallaren om sina barndomsidoler.

– Min pappa fick mig att titta mycket på Muhammad Ali och jag gillar hans karaktär. Han pratar, men han presterar och blir bättre. Man pratar inte för att man tror att man är någon, man pratar för att man har självförtroende.

När det kommer till idoler inom fotbollen berättar ”Ibra” att han såg upp till Ronaldo när han var yngre.

– För mig är historiens bäste fotbollsspelare Ronaldo, ”O Fenômeno”. Jag följde honom och såg upp till honom. Han gjorde sånt som alla andra ville göra och han gjorde saker som ingen sett tidigare. Därefter försökte folk härma honom. När vi spelade nere på gården försöker vi göra likadant. Senare har jag träffat honom och även spelat mot honom. Jag har inte spelat mot honom. Det var något overkligt som blev verkligt.

Under sin karriär som fotbollsspelare har Zlatan spelat i Nederländerna, Italien, Spanien, Frankrike och USA. Han säger dock att han inte glömmer var han kommer ifrån.

– Oavsett vad som händer med mig, framgång, pengar, kändisskap eller något annat så kommer jag alltid att vara samma person, jag kommer inte att ändras. Antingen gillar du mig eller så gör du inte det. Jag föddes inte för att övertyga folk att gilla mig.

Zlatan: "Kommer alltid att vara samma person"
Zlatan Ibrahimovic under mötet med Liverpool i Champions League i fjol. FOTO: BILDBYRÅN

Spela i Champions League vid 40 års ålder

Även om det blev uttåg i gruppspelet har säsongen 2021/2022 varit ännu ett år där svensken spelat i Champions League, detta vid 40 års ålder.

– Jag spelar med mycket känslor när jag spelar för Milan då det är en klubb som gav mig glädje. Det är den klubb där jag spenderat mest tid under min karriär. Efter ett par år av motgångar var det skönt att spela Champions League igen. Alla såg fram emot det och jag är väldigt glad att spela där igen.

Vidare berättar Zlatan vad turneringen betyder för honom och att det inte skulle påverka honom om han inte vinner turneringen under sin karriär.

– Det är en otrolig turnering. Jag har gjort ett par mål jag gillar väldigt mycket och jag har fått möjligheten att spela mot de bästa lagen och spelarna i Europa. Hur jag känner angående att jag aldrig vunnit titeln? På ett sätt hade det varit otroligt att vinna men att inte vinna skulle inte ändra mig som spelare. Jag blir inte en bättre spelare bara för att jag vinner titeln då jag är den bästa spelaren. Även den bäste spelaren kan inte vinna allt.

”Framtiden är inte skriven, jag planerar inte”

Ibrahimovic fyller 41 i höst. När det kommer till planer om framtiden säger Milan-stjärnan att han inte vet vad han kommer att göra.

– Framtiden är inte skriven, jag planerar inte utan vi får se vad som händer. Jag vill inte lägga av med fotbollen och sen ångra mig och säga att jag kunde fortsatt, det skulle jag ångra resten av mitt liv. Jag vill spela så länge jag kan. Jag kommer att spela tills jag ser att någon är bättre än mig, därför fortsätter jag att spela.

Han fortsätter:

– Jag vet att jag kommer att lägga av en dag och att jag inte kommer hatt ha adrenalin kvar. Det är ett problem då du får adrenaline av att spela fotboll. Du kan inte få det på något annat sätt då vi är programmerade. Vi gör samma sak varje dag. Vi vaknar upp, förbereder oss, tränar, äter och vilar. Dagen därpå är det samma sak. Jag har gjort det under 20 år och du får adrenaline av det. Så om du en dag plötsligt slutar och inte längre har en plan för dagen har du inget adrenaline längre. När det sker får du gå vidare och börja med något nytt.

Zlatan: "Kommer alltid att vara samma person"
FOTO: BILDBYRÅN

Ger tips till unga spelare

Ibrahimovic avslutar intervjun med att ge ett tips till alla unga fotbollsspelare.

– Ett standardsvar skulle vara ”tro på dig själv, var lycklig och aldrig ge upp”. Det är lätt att säga det men att göra det är den svåraste biten. Det gäller att ha en omkrets med bra människor och positiv energi, det hjälper väldigt mycket. När du har negativa människor runt omkring dig drar de ner dig. Det är precis som att de inte vill se dig lyckas. Mitt tips skulle vara att ”det är lätt och allt är möjligt, men allt beror på dig själv”.

SE ÄVEN: Zlatan om framtiden: ”Jag har lite panik”

Previous articleZlatan om framtiden: ”Jag har lite panik”
Next articleVNL avslöjar Zlatans ord i förlängningen mot Tjeckien

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here