Home Zlatan nyheter Uppgifter: Zlatan ansiktet utåt för Qatar – nyckeln Till PSG:s Satsning

Uppgifter: Zlatan ansiktet utåt för Qatar – nyckeln Till PSG:s Satsning

818
0
Zlatan ansiktet utåt för Qatar

Världsmästerskapet i fotboll är en symbol för Qatars resa för att visa världen sina idrottsliga färdigheter.

2011 köpte de franska jättarna PSG och identifierade tidigt vilken stor stjärna som skulle bli ansiktet utåt för deras ambitioner – Zlatan Ibrahimovic. 

” Han fick hela världen att prata om PSG” säger Jérôme Touboul

” Du kan inte spela för PSG utan att marknadsföra Qatar” säger The Independents fotbollschef Miguel Delaney.

FOTBOLLS-VM 2022

Det är senhöst i Paris. De behagliga temperaturer som tidigare under månaden hållit stadens uteserveringar levande är borta och kylan har på allvar satt sina klor i staden.

När Michel Platini anländer till Élyséepalatset hälsas han inte bara av president Nicolas Sarkozy utan även av Qatars premiärminister Hamad bin Jassim bin Jaber Al Thani och emir Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani.

Platini har upprepade gånger förnekat att mötet skulle ha någon betydelse, men den tidigare Fifa-ordföranden Sepp Blatter hävdar nu att det för mindre än två veckor sedan bestämdes att VM skulle hållas i Qatar.

Blatter berättade för den schweiziska tidningen Tages-Anzeiger att Platinis fyra röster resulterade i att Qatar tilldelades VM och inte USA. Detta var dock inte bara ett resultat av deras diskussion.

Tariq Panja, journalist på New York Times, meddelade att Qatar också kommer att delta i det europeiska fotbollsmötet.

”Dels leder mötet till att qatariska BeIN Sports köper tv-rättigheterna till Ligue 1 för högt över marknadsvärdet. Och att Qatar köper PSG.”

Så köptes PSG av Qatar

PSG var en kämpande klubb i början av 2010-talet, vann den franska cupen 2010 men hade inte vunnit en ligatitel sedan 1994. De var ekonomiskt ansträngda under ledning av investeringsbolaget Colony Capital.

Även om de inte har mycket, kompenseras det de saknar i form av materiella föremål av en stödjande och passionerad grupp individer. Nicolas Sarkozy är en av dem.

Bara sex månader efter mötet med Emir Al-Thani köper Qatar Sports Investments (QSI) en majoritet av klubben, vilket gör den till en av de rikaste och mäktigaste klubbarna i världen. Nasser Al-Khelaifi utses till klubbens ordförande av QSI, men alla beslut fattas genom Emir Al-Thani.

En bild som oberoende bekräftats av både Tariq Panja och Miguel Delaney, undersökande journalist och fotbollschef på The Independent.

”QSI köpte PSG för ”sportswashing”, det var syftet”, säger Delaney.

”Qatar ville sätta sig på kartan, att folk skulle känna till landet innan VM,” säger Panja.

Uppköpet ger effekt direkt, både på klubbens ekonomi och sportsliga resultat.

PSG spenderade totalt en miljard dollar på nya spelare 2011 för att vinna ligatiteln, men de besegrades till slut av Montpellier – som vann sin första ligatitel någonsin. PSG slutade tätt bakom på andra plats, bara tre poäng från segern.

Under säsongen köpte QSI dock de återstående aktierna i PSG och är nu klubbens enda ägare. Nu satsar de på allvar.