Home Zlatan nyheter Så mycket betyder Zlatans comeback för svensk fotboll

Så mycket betyder Zlatans comeback för svensk fotboll

210
0

Att Zlatan Ibrahimovic är tillbaka i landslaget har väl knappast undgått någon. Zlatans comeback är förstås rent sportsligt ett tillskott till blågult, men det kan även hjälpa till att lyfta svensk fotboll på andra sätt.

När Janne Andersson presenterade sin trupp till VM-kvalmatcherna mot Georgien och Kosovo var den stora snackisen givetvis Zlatan Ibrahimovic, som var tillbaka i landslaget för första gången sedan EM 2016.

Vilken betydelse Zlatan har på plan visade han redan mot Georgien när han spelade fram till Viktor Claessons segermål. Detta följdes upp med ytterligare två assist i 3-0-segern mot Kosovo.

Men, Zlatans comeback lär också få en hel del betydelse utanför plan. Inte minst då han hjälper till att höja temperaturen och öka intresset för det svenska landslaget inför sommarens EM-slutspel. Såvida han inte blir skadad under våren kommer Zlatan finnas med i EM, vilket lär skapa EM-feber på många håll runtom i Sverige. I längden kan det också få fler ungdomar att börja spela fotboll.

Zlatans betydelse för svensk fotboll är minst sagt monumental. De senaste 20 åren har han varit den överlägset största svenska fotbollsstjärnan och lär nog så vara åtminstone ett litet tag till.

Många samarbeten

Genom åren har Zlatan Ibrahimovic också synts i otaliga reklamkampanjer för vitt skilda bolag. Det har varit alltifrån kampanjer för Volvo till Vitamin Well. Till den listan kan även läggas Samsung och Visa.

Ett av de mer uppmärksammade samarbetena på senare år är förstås Zlatans samarbete med spelbolaget Bethard, där han dessutom gick in som delägare i bolaget. Bethard, Zlatan och skådespelaren Dragomir Mrsic, som figurerade i flera reklamfilmer tillsammans med Zlatan, skulle visa sig bli en vinnande kombination. Bolagets vinst ökade nämligen markant samma år som samarbetet med Zlatan inleddes. Förutom att omsättningen fördubblades från ett par år innan vändes en förlust på 1,5 miljoner kronor till en vinst på närmare 20 miljoner kronor. Zlatan har även visat stort intresse för Esport.

Debuterade mot Färöarna

Zlatan Ibrahimovic tog sina första steg i landslagströjan den 31 januari 2001 i en träningslandskamp mot Färöarna. Efter att ha gjort succé i Malmö FF och Allsvenskan flyttade han sommaren 2001 till Ajax. På hösten gjorde han sin första tävlingslandskamp i VM-kvalet mot Azerbajdzjan där han kom in när Marcus Allbäck gick ut efter en dryg timmes spel. Zlatan behövde sedan bara fem minuter innan han gjorde sitt första mål i landslaget.

Sedan dess har det blivit många minnesvärda mål från Zlatans fötter i blågult. Alla minns vi väl klacken mot Italien i EM 2004 eller de fyra målen mot England i invigningsmatchen på Friends Arena, där cykelsparken från 25 meter är den som slår allra högst.

Totalt har Zlatan Ibrahimovic gjort 118 matcher och 62 mål i landslagströjan, vilket gör honom till den spelare som gjort flest mål i svenska landslaget. Utöver det är han numera också den äldste spelaren som spelat i landslaget med drygt 39 år. Än så länge är han dock inte den äldste målskytten. Men, skulle Zlatan göra ännu ett mål slår han Gunnar Gren, som var 37 år och elva månader när han gjorde sitt sista mål i landslaget.

Previous articleUppgifter: Zlatan Ibrahimovic detaljer från nytt kontrakt
Next articleColombo: ”Det är ett privilegium att ha Zlatan i laget”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here