Home Zlatan nyheter Passande yrken för pensionerade fotbollsspelare

Passande yrken för pensionerade fotbollsspelare

971
0
Passande yrken för pensionerade fotbollsspelare

Vi i Sverige har under en lång tid nu kunnat njuta av att ha en av världens bästa fotbollsspelare i Zlatan Ibrahimovic. Efter att ha börjat sin karriär i Malmö har han rest jorden runt, bokstavligen, och berikat vår fotbollshimmel med den ena bedriften efter den andra. Nu har han valt att lägga landslagsskorna på hyllan men tänker fortsätta att spela ligafotboll ett tag till. Många trodde kanske att LA Galaxy i soliga Kalifornien skulle bli hans sista klubb. Men nu står det klart att fotbollslegenden kommer att ge sig i kast med den italienska ligan ännu en gång genom att börja spela för Milan.

Trots att Zlatan fortfarande är en hett eftertraktad spelare så står det fast att åldern snart kommer att ta ut sin rätt och det blir då dags för honom att pensionera sig från fotbollen. När det sker kommer han knappast att behöva vara sysslolös. Många spelare före honom har hittat givande yrken att ägna sig åt efter pensionen. Här ska vi titta lite närmare på exakt vad man kan tänkas ägna sig åt som pensionerad fotbollsspelare.

Photo by Zlatan Ibrahimovic LA Galaxy MLS Soccker, CC BY 2.0

Spelproffs

Många professionella fotbollsspelare behåller sin tävlingsinstinkt även efter att deras karriär är över. Det gör att många av dem väljer att engagera sig i någon annan form av spel eller tävling som kanske inte är lika fysiskt krävande, men där de ändå kan få uppleva den där spänningen av spelet. Ett exempel är pokerspel som har attraherat ett antal före detta fotbollsspelare under åren sedan poker blev populärt.

Spelbolagen har inte varit sena på att snappa upp detta och har därför sett till att knyta till sig sportprofiler med ett pokerintresse. Ett exempel är marknadsledaren PokerStars som genom åren har haft en del fotbollsfolk knutna till sig i form av ambassadörer och medlemmar av deras proffslag, Team PokerStars. För tillfället har de den spanska f.d. fotbollsspelaren och tränaren Ramón Colillas med i sitt team. Som före detta idrottsman är han van att ge allt åt spelet och helt fokusera på att vinna -­ egenskaper som är viktiga för att lyckas vid pokerborden. Så vem vet, kanske får vi se vår egen Zlatan fortsätta att turnera världen runt även efter att han lagt skorna på hyllan, men denna gång för att delta vid pokerturneringar.

Tränare

Ett ganska naturligt steg i karriären efter livet som fotbollsproffs är att gå vidare som fotbollstränare. Vem vet lika mycket om spelet som den som själv varit med i hetluften ute på planen. Att bli tränare krävs dock lite mer än att bara ha varit en bra spelare. För att kunna leda ett lag krävs andra egenskaper än de som behövs under aktivt spel. Frågan är om Zlatan själv har tänkt sig en sysselsättning som tränare när han slutar som spelare. Genom att ha köpt in sig i en av Sveriges största sportklubbar har han dock öppnat dörren för att i alla fall ha en fortsatt stark koppling till fotbollen.

Om det blir som tränare eller som mer inaktiv partner återstår att se. En svensk fotbollsspelare som fått sig en andra karriär som fotbollstränare är Fredrik Ljungberg. 1998 såldes han till den engelska klubben Arsenal för den då högsta summan någonsin för en svensk spelare, detta efter att ha spelat ypperligt i en kvalmatch mot England. Efter att ha spelat i flera andra europeiska och amerikanska klubbar är han nu tillbaka i Arsenal som assisterande tränare. Om Zlatan väljer att följa i sin tidigare kamrat från landslagets fotspår eller inte återstår att se. Kanske får vi se honom i Bajens tränarbås i framtiden.

Photo by Sverige VM 2006, CC BY 2.0

Reklampelare och egna varumärken

Är du känd sportprofil saknas det aldrig uppdrag. Företag kommer att betala nästan vad som helst för att få visa ditt ansikte. Detta är någonting som Zlatan tydligt lärt sig att utnyttja och han har idag betydande inkomster från en rad olika varumärken. Även ovan nämna Fredrik Ljungberg har haft detta som karriär, han var under flera år modell för modehuset Calvin Klein och är fortfarande representant för ett flertal varumärken.

Zlatan har inte nöjt sig med att bara låna ut sitt ansikte åt andra märken, han har även skapat egna. Precis som många sportprofiler före honom har han en underklädeslinje som bär hans namn. Han brukar även själv stå modell för den. Vidare har herr Ibrahimovic ett eget märke med hudvårdsprodukter för män. Han har även sett till att genom åren köpa in sig i eller skapa egna bolag. Detta bådar gott inför framtiden och det står helt klart att Zlatan inte kommer att ägna sig åt någon sysslolös pensionärstillvaro den dagen han lämnar in sin lagtröja för gott.

bet365

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here