Home Zlatan landslaget 2001-2023

Zlatan landslaget 2001-2023

Zlatan Ibrahimovic landslaget – när och hur länge spelade Zlatan i landslaget?

Zlatan landslaget – när debuterade Zlatan i landslaget? Zlatan Ibrahimovic gjorde sin debut för det svenska A-landslaget i fotboll den 31 januari 2001 i en vänskapsmatch mot Färöarna i Tipshallen i Växjö. Zlatan kunde välja mellan Sverige, Bosnien och Kroatiens landslag, där han till slut valde att spela för Sverige.

Zlatans tidiga år i landslaget präglades av hans imponerande teknik, mål och karisma. Ibrahimovic visade snabbt sin förmåga att leverera på den internationella scenen genom att göra viktiga mål och bidra till lagets framgångar. Se & spela på fotboll live =>

Zlatan är Sveriges bästa spelare genom tiderna

Under sina tidiga år i landslaget etablerade sig Ibrahimovic som en nyckelspelare och en av de mest fruktade anfallarna i världsfotbollen. Han spelade en avgörande roll i flera viktiga kvalmatcher och turneringar, inklusive EM och VM. Hans förmåga att göra avgörande mål och påverka spelet gjorde honom till en hjälte för svenska fotbollsfans.

Även om det fanns perioder av kontrovers kring Ibrahimovics beteende utanför planen, kunde få förneka hans talang och påverkan på svenska landslaget under hans tidiga år. Hans bidrag hjälpte till att lyfta laget till nya höjder och skapa minnesvärda ögonblick för fotbollsfans runt om i världen. Se & spela på fotboll live =>

Zlatan Ibrahimovic landslaget - när och hur länge spelade Zlatan i landslaget?

Zlatan VM 2002 i Japan och Sydkorea

VM 2002 var Zlatans första stora turnering med Sverige. Zlatan gjorde sitt första landslagsmål i VM-kvalet mot Azerbajdzjan i oktober 2001 och belönades med en plats i den svenska VM-truppen i Japan och Sydkorea. Zlatan gjorde två inhopp i VM 2002, mot Argentina i gruppspelet och Senegal i åttondelsfinalen, när Sverige åkte ut.

Zlatan EM 2004 i Portugal

Zlatan var en av Sveriges största stjärnor i EM i Portugal 2004. I premiären mot Bulgarien spelade Zlatan fram till ett mål och gjorde ett mål på straff när Sverige vann med 5-0. Men det var i 1-1-matchen mot Italien som Zlatan gjorde sitt berömda klackmål. Sverige åkte ut i kvartsfinal mot Holland på straffar efter att Zlatan missat sin straff i straffläggningen. Se & spela på fotboll live =>

Zlatan VM 2006 i Tyskland

VM 2006 i Tyskland spelade Zlatan småskadad. Det var ljumsken som krånglade och Zlatan kunde inte spela på sin högsta nivå i mästerskapet när Sverige förlorade mot Tyskland i åttondelsfinalen.

Zlatan EM 2008 i Schweiz och Österrike

Zlatan blev hemskickad från landslaget efter en landskamp mot Lettland hösten 2006. Zlatan, Olof Mellberg och ”Chippen” Wilhelmsson kom tillbaka för sent till landslagets hotell efter en utekväll och bestraffades. Zlatan bojkottade landslaget en tid framöver men kom så småningom tillbaka inför EM 2008 i Schweiz och Österrike.

Även i det här mästerskapet spelade Zlatan småskadad, men nu var det knät som han hade problem med. Det hindrade inte honom från att göra mål i premiären mot Grekland som Sverige vann med 2-0. Se & spela på fotboll live =>

Zlatan gjorde även mål i nästa match mot Spanien, men tvingades kliva av i paus på grund av sin skada. Sverige förlorade med 1-2 och efter förlusten mot Ryssland i sista gruppspelsmatchen var det färdigspelat för Blågult.

Zlatan EM 2012 i Polen

Zlatan tackade sedan nej till landslaget på nytt efter att Sverige missat VM 2010, men återvände när Erik Hamrén ersatte Lars Lagerbäck som förbundskapten. I EM 2012 i Polen och Ukraina gjorde Zlatan mål i premiären mot Ukraina, som Sverige ändå förlorade med 1-2. Inför sista gruppspelsmatchen mot Frankrike var Sverige redan utslaget, men Zlatan bjöd på ett minnesvärt mål:

Zlatan EM 2016 i Frankrike och slutet i landslaget

Zlatan fortsatte i landslaget och var med om flera minnesvärda matcher, exempelvis Bragden i Berlin i oktober 2012 där Sverige hämtade upp 0-4 till 4-4 mot Tyskland i VM-kvalet. Det blev dock inget VM 2014 för Sveriges del.

Den 4 september 2014 blev Zlatan historisk som Sveriges främsta målskytt genom tiderna när han gjorde sitt 50:e landslagsmål och gick förbi Sven Rydell.

I november 2015 klev Zlatan fram i EM-playoff mot Danmark när han skickade Sverige till EM 2016 i Frankrike. Det blev dock ett mästerskap att glömma för såväl Sverige som Zlatan när Blågult förlorade alla sina matcher och åkte ur i gruppspelet.

Zlatan slutade i landslaget 2016, ett beslut han meddelade inför den sista gruppspelsmatchen i EM mot Belgien. Därmed var landslaget ett avslutat kapitel för Zlatan – trodde många. Se & spela på fotboll live =>

Zlatans tröjnummer i landslaget

Zlatans tröjnummer i landslaget

Zlatan nummer i landslaget? Zlatan hade flera olika tröjnummer i landslaget, nämligen 11, 9, 21, 17, 10 och 18. Under de tidiga åren i landslaget fick Zlatan byta tröjnummer lite då och då innan hans status blev högre och han fick mer att säga till om. Därefter var det mestadels nummer 10 som gällde, men när Zlatan gjorde comeback i landslaget spelade han med nummer 11 på ryggen. Nummer 10 var upptaget av Emil Forsberg, men Alexander Isak lämnade över nummer 11 till Zlatan. Se & spela på fotboll live =>

Zlatan antal mål i landslaget

Hur många mål gjorde Zlatan i landslaget? Vilka är Zlatans snyggaste mål i landslaget? Zlatan gjorde 62 mål på 122 landskamper för Sverige och med det är han Sveriges bästa målskytt genom tiderna. Se lista över Zlatans mål i landslaget:

Zlatan bicicleta mål mot England

Den 14 november 2012 gjorde Zlatan bicicleta mot England på invigningen av Friends Arena i Solna. Zlatan gjorde alla Sveriges fyra mål i 4-2-segern och det var det sista som var mest minnesvärt. Målet hyllades världen över och blev framröstat till Puskas Award som världens snyggaste mål 2013.

Zlatans comeback i landslaget

Åren gick och Zlatan fortsatte stå utanför landslaget samtidigt som han fortsatte sin klubblagskarriär. Men efter att Zlatan vunnit Guldbollen i november 2020, ett av många av Zlatans priser och utmärkelser, så öppnade han upp för att återvända till landslaget i en intervju. Sveriges förbundskapten Janne Andersson flög till Milano för att träffa Zlatan och diskutera en comeback.

I mars 2021 blev Zlatan uttagen till landslaget igen inför VM-kvalmatcherna mot Kosovo och Georgien. Den 25 mars spelade Zlatan fram till Viktor Claessons segermål mot Georgien och blev även Sveriges äldsta spelare genom tiderna. Zlatan bjöd även på en assist i 3-0-segern mot Kosovo några dagar senare.

Zlatan missade EM 2021 på grund av skada, vilket Janne Andersson meddelade i maj efter Zlatans knäskada i Milan tidigare den våren. Zlatan kom tillbaka och hoppade in i VM-playoff mot Polen i mars 2022 när Sverige förlorade med 0-2 och missade VM 2022 i Qatar.

Zlatans sista landskamp kom den 24 mars 2023 mot Belgien när han hoppade in med 17 minuter kvar att spela i 0-3-förlusten. Efter det lyckades han aldrig återhämta sig från sin knäskada innan Zlatan slutade med fotbollen. Se & spela på fotboll live =>

Zlatans avtackning i landslaget

Zlatans avtackning i landslaget

Zlatan avsked och Zlatan avskedsmatch kommer att äga rum den 8 juni 2024 på Friends Arena i Solna. Det är datum för Zlatan avtackning landslaget. Det blir i samband med vänskapslandskampen mot Serbien som Sveriges bästa fotbollsspelare genom tiderna hyllas och tackas av för sin enastående landslagskarriär. Den 8 juni 2024 är alltså svaret på frågan när tackas Zlatan av? och när ska Zlatan hyllas?

– Det känns väldigt magiskt, säger Zlatan Ibrahimović på landslagets hemsida om att återvända till Friends Arena och möta de blågula supportrarna.

Zlatans son i landslaget – vilken av sönerna spelar i landslaget?

Zlatans barn heter Maximilian Ibrahimovic och Vincent Ibrahimovic. Båda Zlatans söner har följt i pappas fotspår och spelar fotboll själva. Zlatans äldsta son Maximilian spelar i AC Milans ungdomslag, men det är Zlatans yngsta son Vincent som skapat störst rubriker i svenska medier genom sitt spel i P16-landslaget där han också gjort mål.

Mer om Zlatan på Zlatanism.se

Det var allt om Zlatans tid i landslaget. Zlatan gjorde 62 mål i landslaget och bjöd på flera snygga landslagsmål i Blågult. Under sin karriär var Zlatan med om att vinna flera ligatitlar, men även massor av individuella priser och utmärkelser. Zlatans statistik i fotboll är otrolig. Vid sidan om fotbollen har Zlatan familj som också intresserar många. Se & spela på fotboll live =>